niedziela, 4 grudnia 2011

Zapiekanka szpinakowa

Ziemniaki,
paczka mrożonego szpinaku,
2 ząbki czosnku,
masło,
twaróg tłusty,
feta,
śmietana (najlepiej 18%),
żółty ser

Szpinak musi się rozmrozić na sitku, później wrzucamy go  na roztopione masełko z czosnkiem, chwilkę dusimy. Ziemniaki w tym czasie obieramy i gotujemy jakieś 5-10min. żeby były lekko miękkie. Jak ziemniaczki przestygną kroimy je na średniej grubości plastry, układamy na dole naczynia żaroodpornego. Szpinak mieszany z połową twarogu i połową fety, wykładamy na ziemniaczki i na szpinak układamy drugą warstwę ziemniaczków, na ziemniaczki śmietana, feta i na samą górę ser żółty.

I druga wersja:
+ ryba i pomysł na rybę 
Robimy pomysł wg. przepisu, na każdą warstwę lejemy sos z "przepisu.." , na warstwę szpinaku zalaną sosem kładziemy rybę (najlepiej jakąś pangę, mintaja, itd).

Wszystko do piekarnika rozgrzanego do ok. 180 stop. na 35-45min.(aż się zarumieni)

A tu foteczki
(przed włożeniem do pieca)
I już ujedzona
P.S. przepraszam, ale przepisów to ja nie umiem pisać ;p

6 komentarzy:

  1. ja też nie umiem ale pomysł super na dzisiejszy dzień;))
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wygląda i na pewno jeszcze lepiej smakuje. Szkoda że ja nie mogę takich rzeczy jeść :(

    OdpowiedzUsuń
  3. pysiornie to wygląda :) zwłaszcza że szpinak bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis przejrzysty i zrozumiały, a to najważniejsze. Uwielbiam szpinak, więc jak już będę mogła urozmaicić sobie dietę to z pewnością zrobię.
    pozdrawiamy.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję :)